Teodora Teodora Teodora Teodora Teodora Teodora
  •  Sindrom Down
  • Evenimente
  • Servicii
  • Proiecte
  • Linkuri
  • Sprijin
  • Albume
  • Contact
Sindromul Down

Home

Despre Sindromul Down

Ghid de terminologie

Istoric

Biblioteca

 

Cautare

Cum pot sprijini

Prevederea doi la suta

Decide ca 2% din impozitul datorat statului sa fie directionat catre ALDO-CET   Va multumim!    Legea 2% reprezintă pentru noi o oportunitate, iar pentru voi reprezintă ocazia de a susţine normalizarea vieţii persoanelor cu sindrom Down şi cu alte dizabilităţi intelectuale.   ...

CAMPANIA LOTS OF SOCKS 2014

Dragi prieteni, Vă invităm să participaţi şi în anul 2014, împreună cu noi la campania mondială “LOTS OF SOCKS”, lansată de Down Syndrome International. LOTS OF SOCKS este o campanie simplă şi distractivă, care urmăreşte să facă oamenii să vorbească despre Ziua Mondială pentru Sindromul Down, în 21 martie. În scopul unificării mondiale, Down Syndrome International produce şosete speciale pentru...


Evenimente

ZIUA MONDIALA A PERSOANELOR CU SINDROM DOWN, 21 MARTIE 2015

ŞANSELEMELE, ALEGERILE MELE - PUTEREA OLTENILOR ÎN SPRIJINUL PERSOANELOR...

Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down

ŞANSELE MELE, ALEGERILE MELE - PUTEREA OLTENILOR ÎN SPRIJINUL PERSOANELOR CU SINDROM DOWN – 21 martie 2015 UNIVERSITATEA CRAIOVA va marca cea de a X-a editie a Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down, sâmbătă, 21 martie 2015, pe stadionul Extensiv din Craiova. Echipa de fotbal Universitatea Craiova se alătură campaniei mondiale de conştientizare: “Şansele mele, alegerile mele”, aducând în atenţia publicului larg dorinţele persoanelor cu sindrom...

Ziua Mondiala a Sindromului Down 2013

“Noi ne învăţăm copiii să muncească. Nu ştim dacă vreodată copiii noştri vor avea şansa să muncească, dar noi avem dreptul să muncim pentru ca ei să aibă un trai cât mai decent. Sperăm să...


Buletin informativ
Doriti sa primiti ultimele noutati?
Abonati-va!

Ghid de terminologie

  


Vă rugăm să luaţi în considerare forma de exprimare de mai jos, atunci când vorbiţi despre subiecte ce au legătură cu sindromul Down.

   Cu convingerea că împărtăşiţi preocuparările noastre pentru exprimarea corectă, vă rugăm să alocaţi un minut pentru a verifica ghidul terminologic de mai jos pentru a vă asigura că nu perpetuaţi nici un fel de mit despre această stare.

Exprimare incorecta
 Exprimare corecta
 Mongoloid  Persoană/bebeluş/copil cu sindrom Down
 Suferă de SAU este o victimă a sindromului Down  Are sindromul Down
 Un bebeluş/copil/persoană Down  Un bebeluş/copil/persoană cu sindrom Down SAU care are sindromul Down
 Retardat/handicapat mintal/întârziat mintal  Dizabilitate de învăţare
 Maladie/boală/handicap  Stare SAU condiţie genetică
 Stare SAU condiţie genetică  SD (dacă abrevierea este necesară)


Mituri
Realitati
 Persoanele cu sindrom Down nu trăiesc mult.  In zilele noastre, persoanele cu sindrom Down au speranţă de viaţă îndelungată.
 Numai mamele mai în vârstă au bebeluşi cu sindrom Down.  Deşi mamele mai în vârstă au un risc mai mare de a avea copii cu sindrom Down, din ce în ce mai mulţi sunt născuţi de mame tinere, ceea ce reflectă o incidenţă în creştere la această categorie de vârstă.
 Persoanele cu sindrom Down nu pot duce o viaţă normală.  Cu sprijin adecvat, ei pot. Majoritatea persoanelor cu sindrom Down învaţă să meargă şi să vorbească, şi foarte mulţi copii cu sindrom Down urmează cursurile şcolilor publice, trec cu success examenele şcolare şi trăiesc o viaţă de adult deplină, semi-independentă.
 Toate persoanele cu sindrom Down arată la fel.  Există anumite caracteristici fizice care pot să apară. Persoanele cu sindrom Down pot să aibă toate aceste caracteristici sau niciuna. Intotdeauna o persoană cu sindrom Down va semăna mai mult cu familia sa decât cu altcineva cu aceeaşi condiţie genetică.
 Persoanele cu sindrom Down sunt întotdeauna fericite şi afectuoase.   Cu toţii suntem oameni, iar persoanele cu sindrom Down nu sunt diferite de ceilalţi oameni în ceea ce priveşte trăsăturile de caracter şi stările sufleteşti.


Copyright© 2018. Designed by aRealWeb